Räddningstjänsten
Det som ska göras av en räddningstjänst på kommunal nivå är räddningsinsats, sotning och tillsyn, olycksförebyggande, civilförsvar och remissinstans! För övrigt så har byggnad- och miljöskyddsnämnden fått ansvaret i kommunen då det gäller att ta fram förebyggande åtgärder och förebyggande arbete och sedan integrera det med de andra nämndernas planer, dock så finns det vissa förebyggande arbeten som har med bränder, förhindra bränder eller minska skadorna av bränder, och dylikt att göra och detta åläggs brandförsvaret.
Det finns alltid 24 brandmän och 8 befäl i beredskap dygnet runt i kommunen men en räddningsinsats måste enligt Norrköping kommun (även LSO) uppfylla fyra krav, det hotade intressets vikt, behov av snabbt ingripande, kostnader för insatsen och omständigheterna i övrigt. Är det någon av dessa fyra punkter som inte stämmer så har kommun ingen skyldighet att ingripa då det inte längre är en räddningsinsats.
Och detta gäller inte för Norrköpings kommun vid de statliga räddningstjänst insatserna då de är statliga som sagt.
Sotningen och tillsynen ska ansvaras av räddningstjänsten i kommunen dock så har NVSAB, Norrköpings sotnings och ventilations AB slutit ett avtal med kommunen om att sköta all sotning som det är krav på i till exempel imkanaler, rökkanaler, förbränningsanordningar osv. Dock så sköter fortfarande räddningstjänsten tillsynen och det gäller även tillsyn av företag och dylikt för att se till att brandåtgärder och brandskydd finns och är i gott skick. Räddningstjänsten har även fått ansvaret att godkänna egen sotning för vanliga privata familjehus.
För att få göra en tillsyn så måste man ha olika behörigheter beroende på vad det är för byggnad. Den svåraste typen av byggnader är sjukhus, de som nämns i LSO 2:4 och stora samlingslokaler, för att få göra tillsyn på dessa byggnader krävs det att man har brandingenjörsutbildning eller Tillsyn C. Därefter minskar kraven då byggnaderna minskar i svårighetsgrad kan man säga.
Vissa tillsyner av olika platser till exempel strandpromenader och badplatser så kan andra myndigheter ta över eller hjälpa till. Efter att lagen om brandfarliga och explosiva varor trädde i kraft så har även andra myndigheter i möjlig mån fått hjälpa till vid brandskyddtillsyner för att effektivisera kommunens arbete! Förhoppningsvis för det bättre.
För att förbättra det förebyggande arbetet så måste undersökningar som delas in i tre nivåer ske då en olycka varit framme. Detta sköts utav räddningstjänsten och det finns kriterier på när nivåerna ska användas beroende på vad det är man vill få fram statistik på. Kommunen måste även ge den enskilde råd och anvisningar för bästa möjliga skydd mot olyckor. Räddningstjänsten i Norrköping har tagit fram en egen plan för detta och över 10.000 personer utbildas varje år av kommunen, vilket har en stor betydelse i det förebyggande arbetet! Räddningstjänstens plan beskriver vilket stöd som ska ges och till vem med tanke på rådgivning enligt LSO.
Just nu håller kommunen på att bygga en ny brandstation i Norra delen av kommunen för att ersätta den förra (station norr) som just nu ligger lite mindre norr än den nya stationen. 2012 står den nya förhoppningsvis klar perfekt för mig att få jobb där direkt efter utbildningen ;)
kommunen har en överenskommelse med sörmlands brandstation i söder om att de rycker ut vid olyckor på RV55 då det ligger väldigt norr i våran kommun. I skärblacka som är lite av en förort har Billeruden industriräddningstjänst som är integrerad med den vanliga räddningstjänsten på kommunens bekostnad.
Eftersom vi också har en till "storstad" väldigt nära våran kommun så har ett samarbete påbörjats mellan Norrköpings kommun och Linköpingskommun vad gäller räddningstjänsterna.
Någonting om att räddningstjänsten ska ha hand om någon form av civilförsvar kunde jag inte hitta på hemsidan så det blir en fråga att ta upp i någon intervju senare i tiden!
För övrigt tycker jag att alla nedskärningar som har gjorts i kommunen är de tagit bort deltidsstationer både här och där är rätt så dåligt när det redan enligt ett schema i pdfen visar att till vissa ställen inom kommunen tar det cirka 35min att komma fram. 24 brandmän är kanske inte tillräckligt?
Kommunalt handlingsprogram mot olyckor!
Varje kommun är skyldig att ha ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, syftet är att öka säkerheten och tryggheten för medborgarna i kommunen. I det här programet ska det framkomma vilka risker som finns i kommunen och vad målen är för kommunen inom verkamheten om skydd mot olyckor.
Målet som Norrköpings kommun lagt upp sträcker sig fram till 2018 och då ska tre stycken typer av olyckor nämligen bränder, fall- och trafikolyckor vara minskade med 25% samt så ska konsekvenserna i form av dödsoffer osv vara minskade.
Etappmål för 2010 var att minska alla dessa olyckor och konsekvenser som jag nyss tog upp med 5%. Men dom hade lagt till ett mål som jag skulle vilja se att de lägger ännu mera krut på och det var ökat skydd mot kemikalieolyckor, inte för att det sker ofta eller så, kan faktiskt inte komma på att det har skett nån gång hittills (även om papprena visar att kemikalie utsläpp är en av Norrköpings vanligaste olyckor) men det är iaf så att Norrköping är den kommunen med näst flest sevesoföretag, alltså sådana företag som går under sevesolagen, med andra ord företag som hanterar farliga ämnen. Många av företagen ligger en bit utanför staden men med tanke på mängden företag så förekommer det onekligen ett stort antal transporter av farliga ämnen genom tätbebyggda områden osv. Så det är som sagt något som en hel del krut kan läggas på tycker jag, förebyggande av kemikalieolyckor. För övrigt så är de tre olyckorna brand, fall och trafik de tre vanligaste i Norrköping men med endast 15 döda per år så känns det som att vi ligger rätt så bra till har dock inte kollat med andra kommuner hur de ligger till men det kanske nån annan har lite mer koll på? :)
I handlingsprogramet som ligger på hemsidan i pdf format http://www.norrkoping.se/organisation/pdf/mal-regler/program/Handlingsprogram-for-skydd-mot-olyckor.pdf står det bland annat att de finns två stycken nationella mål med handlingsprogramen och det ena är om räddningstjänstens insats osv men det tar jag upp i ett annat blogginlägg lite senare, men använder mig förmodligen av den här pdf:en då också! Det andra målet är att bereda människors liv, miljö och egendom med hänsyn till lokala förhållanden så att de får ett likvärdigt och tillfredställande skydd mot olyckor.
Hur det går till när de tar fram en sådan här plan tycker jag är rätt så bra för de använder sig av tjänstemän från framförallt räddningstjänst men även E-on och Norrköping vatten AB till exempel och dessa är sådana människor som ofta möter de olyckor som väl sker och har förhoppningsvis störst erfarenhet i kommunen när det gäller olyckor och vad som kan göras för att förebygga dessa. Kontorsmänniskorna ska med representanter ifrån varje kontor delta i en grupp som tar fram underlag till detta, sedan finns det en styrgrupp ifrån de olika nämnderna som tar fram och beslutar om handlingsprogrammet. Bland annat så jobbar tjänstemännen med dessa punkter:
hålla riskanalysen ständigt uppdaterad
att följa olycks- och skadeutvecklingen i kommunen
arbeta fram förslag till årliga prestationsmål som ska antas av byggnads- och miljöskyddsnämnden
se till att de prestationsmål som antagits av byggnads- och miljöskyddsnämnden förverkligas i samarbete med varandra
I LSO så finns det ett gäng förordningar och lagar om hur förebyggandet mot bränder ska ske, kommunen ska ansvara för att branskyddskontroller och rengöring av förbränningsanordningar, imkanaler och rökkanaler sker samt så ska de göra tillsyner på enskildas skyldigheter vad gäller skydd mot bränder och ge råd och anvisningar till dessa. För övriga olyckor finns ett samarbete med olika aktörer för att minska dessa, det ska skapas en typ av samsyn över andra typer av olyckor. Sådana aktörer kan vara länsstyrelsen, vägverket eller arbetsmiljöinspektionen. Framförallt simkunnighet och bad-, båt- och isvett bland yngre kommer det jobbas med framöver i Norrköpingskommun.
För att dra lite egna reflektioner över detta så är väl det största som skiljer sig mot andra kommuner det tyngre arbetet med ökad säkerhet mot kemikalieolyckor, för övrigt så är brand-, fall- och trafikolyckor de absolut vanligaste i de flesta kommunerna i Sverige. Vi har i Norrköping dock ett större antal bostadsbränder än andra jämnstora kommuner och det måste ju självklart fixas till, klarar de andra kommunerna detta så måste Norrköping också kunna klara av det rent logiskt. Jag tror att Norrköpings kommun kan behöva ta hjälp utifrån vad gäller det större förebyggande säkerhetsarbetet de ska försöka sig på angående fallolyckor då det inte bedrivits något större säkerhetsarbete mot det förut. Dom kanske även borde ta hjälp från de jämnstora kommunerna med bostadsbränderna.
kommunens organisation
I Norrköpings kommun där jag bor finns det 9000 anställda inom kommunen vilket gör det till den största arbetsgivaren i staden. Dock så jobbar inte alla i de beslutande organen utan många jobbar på service områden i verksamheter så som i skolor, förskolor, bibliotek och liknande. Men de som jobbar inom kommunens beslutande organ är politiskt folkvalda representanter som företräder oss, medborgarna i Norrköping, och det är dessa som styr i kommunen.
Jag har ägnat lite tid åt att läsa och försöka förstå organisationens kedja och tänkte försöka förklara den lite kort här!
Om man ska ta organisationen ifrån toppen så får vi börja med kommunfullmäktige som kan jämföras med riksdagen och sedan kommer kommunstyrelsen som isåfall skulle vara regeringen och så har styrelsen likt regeringen utskott som specificerar sig lite mer på olika frågor så som personal eller krisledning!
I kommunfullmäktige har vi sedan två så kallade beredningar, demokratiberedningen som innesluter alla i kommunfullmäktige och går ut på att göra medborgarna mer inflytelserika, med andra ord öka demokratin. Och så har vi tillfälliga fullmäktigeberedningar som går ut på att ha en tillfälliga beredning med kommunfullmäktige för att ta fram beslutsunderlag till ett ärende eller flera. Det finns även en del i kommunfullmäktige som är kommunrevisionen, denna ansvarar för att granska och främja hela den kommunala verksamheten.
Kommunstyrelsen som jobbar under kommunfullmäktige fungerar likadant som regeringen som sagt och ska hjälpa kommunfullmäktige att granska och ta fram beslut om både det ena och det andra, styrelsen ansvarar även för att planera och utforma övergripande förslag till att utveckla kommunens verksamhet.
Och som sagt så har kommunstyrelsen ett par utskott som ansvarar för frågor för just deras område.
Men ska man gå ännu längre ner i kommunens kedja så hamnar vi på kontoren som bedrivs av tjänstemän och styrs utav kommundirektören. Det finns ytterligare en finans- och en kommunikationsdirektör samt en säkerhetsskyddschef som jobbar över kontoren. De kontor som sedan finns är fem stycken och har olika uppgifter som jag kan ta upp lite översiktligt!
Kommunstyrelsen kansli ansvarar för kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens ärendehandlingar och även juridiska frågor.
Näringslivskontoret ansvarar såklart för näringslivet och försöker hjälpa och underlätta för företag som finns i Norrköping att utveckla sig och även att etablera nya företag. De har även hand om landsbygdsutvecklingen!
Ekonomi- och styrningskontoret har en hel del uppgifter så som att ansvara för internbanken inom kommunen samt eventuella lån, kvalitetsfrågor, IT-frågor, strategiska miljöfrågor och mycket mer!
Personalkontoret arbetar direkt under personalutskottet och hjälper till och sköter frågor i kommunens förvaltningar och enheter angående lönesättningar, förhandlingar, arbetsmiljö, arbetsrätt osv.
Kommunservice som är det sista kontoret som inom sig har flera interna uppdelningar så som IT-enheten, informationskontoret med flera. Det här kontoret ansvarar för allt från stadsarkivet till familjerådgivning till skuldsaneringsfrågor och inkasso till rådhusets cafeteria!
Det finns 9 olika verksamhetsnämnder som är uppdelade i finans, utbildning, social omsorg och samhällsbyggnad. I dessa verksamhetsnämnder sitter de politisktvalda representanterna och de möts regelbundet för att besluta om vilka uppdrag och ekonomiska resurser till de kommunala enheterna och de ska också göra en uppföljning på de ekonomiska resurserna och verksamheten i detta fall så har verksamhetsnämnderna stöd från förvaltningskontoren. Det finns cirka 400 förtroendeuppdrag i Norrköping just nu på cirka 200 olika verksamheter med enskilda chefer som ansvarar för just deras verksamhets personal, verksamhet och ekonomi. Dock så hyrs eller köps privata entreprenörer för vissa uppdrag, så som snöskottning bland annat.
Längst ner i kedjan kan man nog säga att de ägda bolagen och stiftelserna av "koncernern" Norrköpings kommun befinner sig. Så som Louis De Geer hallen och Hyresbostäder.
Jag har hittat det här på Norrköpingkommuns hemsida där allt jag behöver veta egentligen står, finns även många pdf filer med mer utförligt om nästan alla saker kommunen sysslar med, jag ägnade någon timme åt att finna och skriva det här igår och idag och när jag väl hade funnit denna http://www.norrkoping.se/organisation/organisationsbroschyr.pdf så behövdes inget mer kände jag då de lagt upp hela organisationen i en pdf fil! Jag kommer fortsätta att titta på kommunens hemsida under denna inledande vecka och ta reda på vad som finns, eventuellt om jag inte hittar det jag behöver så kommer jag ta kontakt med kommunen o försöka få ett möte under de sista två veckorna med någon som kan förklara för mig! Jag kommer försöka titta mer på både handlingsplanen och räddningstjänsten roll denna vecka för att sedan förtsätta med de två sista områdena de senare två veckorna.