Räddningstjänsten
Det som ska göras av en räddningstjänst på kommunal nivå är räddningsinsats, sotning och tillsyn, olycksförebyggande, civilförsvar och remissinstans! För övrigt så har byggnad- och miljöskyddsnämnden fått ansvaret i kommunen då det gäller att ta fram förebyggande åtgärder och förebyggande arbete och sedan integrera det med de andra nämndernas planer, dock så finns det vissa förebyggande arbeten som har med bränder, förhindra bränder eller minska skadorna av bränder, och dylikt att göra och detta åläggs brandförsvaret.
Det finns alltid 24 brandmän och 8 befäl i beredskap dygnet runt i kommunen men en räddningsinsats måste enligt Norrköping kommun (även LSO) uppfylla fyra krav, det hotade intressets vikt, behov av snabbt ingripande, kostnader för insatsen och omständigheterna i övrigt. Är det någon av dessa fyra punkter som inte stämmer så har kommun ingen skyldighet att ingripa då det inte längre är en räddningsinsats.
Och detta gäller inte för Norrköpings kommun vid de statliga räddningstjänst insatserna då de är statliga som sagt.
Sotningen och tillsynen ska ansvaras av räddningstjänsten i kommunen dock så har NVSAB, Norrköpings sotnings och ventilations AB slutit ett avtal med kommunen om att sköta all sotning som det är krav på i till exempel imkanaler, rökkanaler, förbränningsanordningar osv. Dock så sköter fortfarande räddningstjänsten tillsynen och det gäller även tillsyn av företag och dylikt för att se till att brandåtgärder och brandskydd finns och är i gott skick. Räddningstjänsten har även fått ansvaret att godkänna egen sotning för vanliga privata familjehus.
För att få göra en tillsyn så måste man ha olika behörigheter beroende på vad det är för byggnad. Den svåraste typen av byggnader är sjukhus, de som nämns i LSO 2:4 och stora samlingslokaler, för att få göra tillsyn på dessa byggnader krävs det att man har brandingenjörsutbildning eller Tillsyn C. Därefter minskar kraven då byggnaderna minskar i svårighetsgrad kan man säga.
Vissa tillsyner av olika platser till exempel strandpromenader och badplatser så kan andra myndigheter ta över eller hjälpa till. Efter att lagen om brandfarliga och explosiva varor trädde i kraft så har även andra myndigheter i möjlig mån fått hjälpa till vid brandskyddtillsyner för att effektivisera kommunens arbete! Förhoppningsvis för det bättre.
För att förbättra det förebyggande arbetet så måste undersökningar som delas in i tre nivåer ske då en olycka varit framme. Detta sköts utav räddningstjänsten och det finns kriterier på när nivåerna ska användas beroende på vad det är man vill få fram statistik på. Kommunen måste även ge den enskilde råd och anvisningar för bästa möjliga skydd mot olyckor. Räddningstjänsten i Norrköping har tagit fram en egen plan för detta och över 10.000 personer utbildas varje år av kommunen, vilket har en stor betydelse i det förebyggande arbetet! Räddningstjänstens plan beskriver vilket stöd som ska ges och till vem med tanke på rådgivning enligt LSO.
Just nu håller kommunen på att bygga en ny brandstation i Norra delen av kommunen för att ersätta den förra (station norr) som just nu ligger lite mindre norr än den nya stationen. 2012 står den nya förhoppningsvis klar perfekt för mig att få jobb där direkt efter utbildningen ;)
kommunen har en överenskommelse med sörmlands brandstation i söder om att de rycker ut vid olyckor på RV55 då det ligger väldigt norr i våran kommun. I skärblacka som är lite av en förort har Billeruden industriräddningstjänst som är integrerad med den vanliga räddningstjänsten på kommunens bekostnad.
Eftersom vi också har en till "storstad" väldigt nära våran kommun så har ett samarbete påbörjats mellan Norrköpings kommun och Linköpingskommun vad gäller räddningstjänsterna.
Någonting om att räddningstjänsten ska ha hand om någon form av civilförsvar kunde jag inte hitta på hemsidan så det blir en fråga att ta upp i någon intervju senare i tiden!
För övrigt tycker jag att alla nedskärningar som har gjorts i kommunen är de tagit bort deltidsstationer både här och där är rätt så dåligt när det redan enligt ett schema i pdfen visar att till vissa ställen inom kommunen tar det cirka 35min att komma fram. 24 brandmän är kanske inte tillräckligt?
Du tar upp att ett samarbete mellan Norrköpings kommun och linköpings kommun är på G. I Sundsvall har dom ett sammarbete mellan 3 kommuner och det känns som fler och felr arbetar för ett bredare samarbete. Antagligen är det lönsamt för alla inblandade parter att ha ett sammarbete. Du sa också att det finns ett samarbete mellan Norrköpings kommun och Sörmlands brandstation om en speciell insats, mycket bra att man drar nytta av varandra när den ena har lättare för något. I detta fallet en mycket bättre placering som jag förstod det.
Det här du tar upp om tillsynen hade jah inte alls koll på vilka behörigheter som krävdes. Men ack så viktigt att ex sjukhus har hårda krav.
Fint
Hallå Jeremy, kul att läsa om sin egen kommun när det är skrivet av någon annan.
Ganska intressant för oss om vad som ska göras och icke göras, vad som är räknas som vårt ansvar osv.
Med vårt menar jag förstås räddningstjänsten :-)
Ska bli intressant att se hur framtiden ser ut för oss nu när Norrköping och Linköping har bildat förbund.
Nedskärningaran på deltidskårena är ju förkastligt, tragiskt att kommunen inte anser att dom har råd med detta, 35 min är en skaplig anspänningstid, inte mycket kvar att rädda då.
Gött med ny brandstation tills vi går ut :-)