Kommunalt handlingsprogram mot olyckor!

Ägnade lite tid till att titta igenom vad Norrköping sysslar med gällande systematiskt säkerhet och handlingsprogram för detta.
Varje kommun är skyldig att ha ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, syftet är att öka säkerheten och tryggheten för medborgarna i kommunen. I det här programet ska det framkomma vilka risker som finns i kommunen och vad målen är för kommunen inom verkamheten om skydd mot olyckor.

Målet som Norrköpings kommun lagt upp sträcker sig fram till 2018 och då ska tre stycken typer av olyckor nämligen bränder, fall- och trafikolyckor vara minskade med 25% samt så ska konsekvenserna i form av dödsoffer osv vara minskade.

Etappmål för 2010 var att minska alla dessa olyckor och konsekvenser som jag nyss tog upp med 5%. Men dom hade lagt till ett mål som jag skulle vilja se att de lägger ännu mera krut på och det var ökat skydd mot kemikalieolyckor, inte för att det sker ofta eller så, kan faktiskt inte komma på att det har skett nån gång hittills (även om papprena visar att kemikalie utsläpp är en av Norrköpings vanligaste olyckor) men det är iaf så att Norrköping är den kommunen med näst flest sevesoföretag, alltså sådana företag som går under sevesolagen, med andra ord företag som hanterar farliga ämnen. Många av företagen ligger en bit utanför staden men med tanke på mängden företag så förekommer det onekligen ett stort antal transporter av farliga ämnen genom tätbebyggda områden osv. Så det är som sagt något som en hel del krut kan läggas på tycker jag, förebyggande av kemikalieolyckor. För övrigt så är de tre olyckorna brand, fall och trafik de tre vanligaste i Norrköping men med endast 15 döda per år så känns det som att vi ligger rätt så bra till har dock inte kollat med andra kommuner hur de ligger till men det kanske nån annan har lite mer koll på? :)

I handlingsprogramet som ligger på hemsidan i pdf format http://www.norrkoping.se/organisation/pdf/mal-regler/program/Handlingsprogram-for-skydd-mot-olyckor.pdf står det bland annat att de finns två stycken nationella mål med handlingsprogramen och det ena är om räddningstjänstens insats osv men det tar jag upp i ett annat blogginlägg lite senare, men använder mig förmodligen av den här pdf:en då också! Det andra målet är att bereda människors liv, miljö och egendom med hänsyn till lokala förhållanden så att de får ett likvärdigt och tillfredställande skydd mot olyckor.

Hur det går till när de tar fram en sådan här plan tycker jag är rätt så bra för de använder sig av tjänstemän från framförallt räddningstjänst men även E-on och Norrköping vatten AB till exempel och dessa är sådana människor som ofta möter de olyckor som väl sker och har förhoppningsvis störst erfarenhet i kommunen när det gäller olyckor och vad som kan göras för att förebygga dessa. Kontorsmänniskorna ska med representanter ifrån varje kontor delta i en grupp som tar fram underlag till detta, sedan finns det en styrgrupp ifrån de olika nämnderna som tar fram och beslutar om handlingsprogrammet. Bland annat så jobbar tjänstemännen med dessa punkter:

 

hålla riskanalysen ständigt uppdaterad

att följa olycks- och skadeutvecklingen i kommunen

arbeta fram förslag till årliga prestationsmål som ska antas av byggnads- och miljöskyddsnämnden

se till att de prestationsmål som antagits av byggnads- och miljöskyddsnämnden förverkligas i samarbete med varandra



I LSO så finns det ett gäng förordningar och lagar om hur förebyggandet mot bränder ska ske, kommunen ska ansvara för att branskyddskontroller och rengöring av förbränningsanordningar, imkanaler och rökkanaler sker samt så ska de göra tillsyner på enskildas skyldigheter vad gäller skydd mot bränder och ge råd och anvisningar till dessa. För övriga olyckor finns ett samarbete med olika aktörer för att minska dessa, det ska skapas en typ av samsyn över andra typer av olyckor. Sådana aktörer kan vara länsstyrelsen, vägverket eller arbetsmiljöinspektionen. Framförallt simkunnighet och bad-, båt- och isvett bland yngre kommer det jobbas med framöver i Norrköpingskommun.

För att dra lite egna reflektioner över detta så är väl det största som skiljer sig mot andra kommuner det tyngre arbetet med ökad säkerhet mot kemikalieolyckor, för övrigt så är brand-, fall- och trafikolyckor de absolut vanligaste i de flesta kommunerna i Sverige. Vi har i Norrköping dock ett större antal bostadsbränder än andra jämnstora kommuner och det måste ju självklart fixas till, klarar de andra kommunerna detta så måste Norrköping också kunna klara av det rent logiskt. Jag tror att Norrköpings kommun kan behöva ta hjälp utifrån vad gäller det större förebyggande säkerhetsarbetet de ska försöka sig på angående fallolyckor då det inte bedrivits något större säkerhetsarbete mot det förut. Dom kanske även borde ta hjälp från de jämnstora kommunerna med bostadsbränderna.


Kommentarer
Postat av: Götesson

Mycket elegant inlägg där ni verkligen går in med själ och hjärta för uppgiften, respekt. Kul att man har ett långsiktigt mål fram till 2018. Blir lite nyfiken över vilket år och vilken olycksstatistik man utgår från, ska det minskas med 25% från och med förra året eller vart ifrån utgår de?

Mycket bra att ni tagit med egna åsikter och idéer så som att ni vill se tydligare mål med kemikalieolyckorna, samt att de borde arbeta mer mot bostadsbränder.

Mycket bra jobbat, jag ser med brinnande intresse fram emot fler inlägg / Götesson

2011-03-17 @ 18:36:58
Postat av: Karl

Hallå björnen

Det första jag lade märke till gällande handlingsprogrammet var deras långsiktiga mål. Att de just år 2018 som slutetapp. När jag kollar in målen i handlingsprogrammet för Västerviks kommun finner jag inget liknande utan målet i min kommun är "kommunen ska fortlöpande minska riskerna för skador och olyckor på ett sätt som bidrar till en förbättrad samhällsekonomi och gör kommunen attraktivare" (Västerviks kommuns handlingsprogram). Måste ju medge att Norrköpingsmål verkar mer inriktat på säkerheten och viljan att minska olyckorna i kommunen. Sen finns det mer ingående på hur man ska arbeta för att nå målen.



Sättet det tar fram handlingsplanen på är bra. Det är viktigt att folk från olika områden träder in med sina erfarenheter vilket gör att man får mer bredd och minskar risker för att missa något. Att personer som ej jobbar kommunalt med säkerhet får vara med och bidra till handlingsplanen tycker jag låter vettigt.



Vettig reflektion i slutet. Men utifrån målen som de satt upp i handlingsplanen så verkar de som att kommunen arbetar med att minska antalet bränder i bostäder. Bara hoppas att det blir resultat också! =)

2011-03-20 @ 14:20:34
URL: http://ssakarl.blogg.se/
Postat av: Andreas

Palle



Kul och läsa om att någon tagit tag i straffet pinnen vad gäller kemolyckor. Ja viste väll att du gillad splasch skydden innerst inne. Men ja måste ändå ge dig kred. för att lyfta en så tung fråga med tanke på sevesoläget.

Vad gäller trafiken i Norrköping har polisen vad jag vet gjort ett bra jobb med att på ett nitiskt sätt sätta skräck i oss fortkörare. Ser allt, tar allt taktiken verkar funka. Men ja måste ändå ge dig kred. för att lyfta en så tung fråga med tanke på sevesoläget.



Bra och tydligt inlägg, du har lyckats få något ganska torrt och tråkigt och rent av bli intressant. Gillar dina egna reflektioner. Har ni någon statistik på varit bränderna i norrköping startar allt som oftast eller är det sängrökarna som är i farten igen. Men helt rätt är att ni behöver hjälp. Fråga storebror så fixar vi det .



Må gott i solen så syns vi i kylan

2011-06-09 @ 14:21:43
URL: http://sjukgymnastbrandis.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0