Säkerhetsarbete i Norrköping!

Detta är hämtat från en pdf http://www.norrkoping.se/organisation/pdf/mal-regler/riktlinjer/krisledning/sakerhetsarb.pdf som beskriver riktlinjerna för Norrköpings säkerhetstänkande!
Tänkte ta upp det eftersom det har en helt del med kommunens säkerhetsarbete att göra! Jag går igenom sånt som syfte och mål och lite annat rätt så snabbt! Detta hör delvis till tvärsektoriellt arbetsdelen!

De generella syftena och målen med säkerhetsarbetet i kommunen är att:

• det ska vara en trygg och säker miljö för alla anställda, brukare av kommunens tjänster och övriga som bor eller vistas i kommunen

• värna om materiella och immateriella värden samt om vår gemensamma miljö

• kunna uppfylla det legala regelverket

• kunna utföra sina åtaganden

• vara en långsiktig samarbetspartner för företag och externa organisationer

Norrköpings kommun ska arbeta aktivt med säkerhetsfrågor på ett sådant sätt att alla inom kommunen så som medarbetare, invånare, organisationer, företag och övriga samarbetspartners känner förtroende för kommunens sätt att hantera personal, information, utrustning och anläggningar inom kommunens verksamheter.

Detta innebär att kommunen måste bedriva detta arbete genom att följa regelverk och lagar för att skapa förtroende bland alla inblandade!

Dessa riktlinjer och tillhörande instruktioner som står i pdfen ska alltså då vara vägledande för att upprätthålla säkerheten och tryggheten för alla i kommunen, för allt från kommuninvånare till kommunens verksamheter, egendom och ekonomi samt våran miljö.

Säkerhetsarbetet delas in i två huvudområden, förebyggande och reducerande skydd!
Arbetet utav båda områdena ska bestå utav en administrativ säkerhet där en organisation med regler, rutiner osv finns fastslagna. Sen den tekniska säkerheten som ska bestå av säkra metoder, modeller, tekniska byggnationer eller installationer.


Ett säkerhetsarbetet omfattar följande områden:

• Personskydd i form av

Fysiskt personskydd
Skydd mot trakasserier, mobbning eller annan särbehandling

• Områdesskydd och tekniskt skydd som är

Skydd av uppgifter om enskilda och juridiska personer
Byggnadstekniskt skydd
Brandskydd
Tillträdesskydd

• Och Riskhantering

Klimatskydd inom- och utomhus
Riskanalys, Risk- och sårbarhetsanalys
Konsekvensanalys, anpassad risknivå
Försäkringsskydd

I denna pdf står detta och att man ska följa det sedan följer även regler och förklaringar till bland annat vad en riskanalys är och när den bör användas! Dessa riktlinjer har bestämts av kommunfullmäktige för att förenkla arbetet som Richard Tjernström bland annat berättat om!

Kommentarer
Postat av: Haderajraj

Får en känsla av att många kommuner använder sig av en och samma mall när de skriver ner allt. Det ser väldigt ambitiöst och snyggt ut, och det är inte mycket som skiljer sig åt kommunerna mellan. Hur tycker du själv att verkligheten stämmer mot vad de själva skriver?

2011-06-09 @ 09:24:14
Postat av: muithai22

Intressant!Kikade igenom PDF lite övergripande och du har sammanfattat övergripande kommunens handlingsplan med mål och syften samt områden som de arbetar med för att skapa goda förutsättningar för kommuninvånarna.Kommunstyrelsen som det står,är ytterst ansvarig för säkerheten och säkerhetsarbetet i kommunen.Verksamhetsansvariga ansvarar inom sina respektive områden för att säkerheten kontinuerligt anpassas till verksamhetens krav och behov.



Som nyinflyttad kan jag se både för och nackdelar vad gäller kollektivtrafiken. Norrköping har en väl

utbyggd miljöanpassad kollektivtrafik med spårvägen som går kontinuerligt och verkar vara ett populärt alternativ att ta sig fram på.Det positiva med det är att man minskar utsläppen förbättrar miljön(och även ur hälsoaspekt)såklart, men säkerheten vad gäller fotgängare/cyklister och att spåren löper genom de mest centrala gatorna för shoppinggalleriorna är inte alltid en fördel.Har sett två olyckor under den

senaste månaden. Ser man till målen för att förbättra förhållandena ute på vägarna i kommunen har man satt som mål att minska antalet allvarligt skadade på kommunens gatunät med 25 % till 2020

och även minska antalet döda i trafiken på kommunens gatunät med 50 % till 2020 .



Visioner är alltid bra att ha och mål är till för att nås. Vidare kan man läsa om hur Norrköpings kommun har tänkt sig kring kollektivtrafik och säkerhet där trafikmiljön i innerstaden ska anpassas till de gåendes villkor och utbyggnader av nya

bostadsområden ska prioriteras i attraktiva och utpekade utvecklingsorter med hög

tillgänglighet till arbetsmarknad och service med framförallt kollektivtrafik .Säkerhetstänket finns med på många ställen men ja finner inget annat än visioner och utlåtanden. hur man skall komma till rätta med problemen att kommuninvånarna skadas eller konkreta åtgärder för att minska antalet döda i trafiken finner jag inte.



Min fråga är till dig som kommuninvånare är hur du ser på säkerheten och hanteringen av närmiljön där du bor och vad du ser som positivt och även vilka brister du eventuellt märkt av ett sett.Tänkte lite brett nu inte bara med tanke på trafiksäkerheten utan om du anser att Norrköping är en trygg kommun?



Take care!Trevlig sommar!



2011-06-09 @ 11:04:20
Postat av: Joel Folkesson

Intressant inlägg om kommunens säkerhetsarbete, tycker att din kommun har fått med de mål som man kan förvänta sig av en kommun. Det är ju bra att de ser sig själva som en samarbetspartner med de övrig företagen i kommunen, eftersom de är väldigt viktiga för kommunens överlevnad.



Det är bra att de ser säkerhet som en så bred verksamhet som det faktiskt är, inte bara skydd mot brand, utan även mot trakasserier och mobbning t.ex.



Tycker du har skrivit bra och sammanfattande.



2011-06-16 @ 16:30:18
URL: http://joelijonkoping.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0