plan- och bygglagen om samhällsplanering

Plan- och bygglagen
Jag tänkte dra igenom de första sex kapitlen lite snabbt och förklara på ett kortfattat sätt vad som står där!

1 kap. Allmänna bestämmelser:
 I detta kapitel tas det upp vad som ska göras och bestämmas, vad man ska ta hänsyn till och vilka krav som finns och det allra mesta ska göras av kommunen! Det mesta förtydligas eller förklaras ytterligare i resterande kapitel.

2 kap. Allmänna intressen som skall beaktas vid planläggning och vid lokalisering av bebyggelse, m.m:
Här tas det upp vad man ska ta hänsyn till, bland annat vad som är lämpligt att använda mark- och vattenområden till, miljöbalken som är en drös med miljölagar, hänsyn ska även tas för naturvärden, kulturvärden, grönområden och sociala synpunkter med mera.


Bebyggelse ska anpassas till mark som är lämplig för ändamålet, så ibland behövs det ta hänsyn till sånt som de boendes hälsa och säkerhet, berg- och vattenförhållanden, samhällsservice i form av bland annat avlopp, vatten och el, förebyggande av buller och föroreningar och olika risker för olyckor, översvämningar och erosion.

Bebyggelsemiljön vid sammanhållen bebyggelse måste skyddas mot brand och dess spridning, ha möjligheter för personer som är rörelsehindrade och dylikt, hänsyn till parker, grönområden och trafikmiljö måste tas med mera.

 

3 kap. Krav på byggnader m.m:

Här står det hur byggnaderna ska utformas och varför och vart, vilka krav de ska uppfylla och även vad man ska tänka på när det gäller historiska, kultur-historiska, miljömässiga eller konstnärliga byggnader. Huruvida en tomt med eller utan bebyggelse ska anpassas, anordnas och bestämmelser över detta finns också under detta kapitel!

 

Nu till de två huvudkapitel enligt mig för samhällsplaneringen, kapitel 4 tar upp översiktsplan som gäller för hela kommunen och kapitel 5 tar upp detaljplan som gäller för mindre områden och genom dessa två får man fram det mesta man behöver och i stort sätt alla lagarna som följer ska finnas med i dessa planer framförallt detaljplanen!

4 kap. Översiktsplan

I översiktsplanen ska det finnas med ett par viktiga punkter som till exempel så ska de allmänna intressen som under kapitel 2 hjälper till med beslut om användningen av mark- och vattenområden, kommunens syn på hur det ska byggas, bevaras och byggmiljön, beslut om, riksintressen och miljöbalkens lagar som kan påverka planen.

Sedan finns det en massa regler om hur översiktsplanen ska tas fram, vilka myndigheter som ska godkänna och kolla igenom, hur ändringar ska gå till osv.

5 kap. Detaljplan och områdesbestämmelser

Detaljplanen ska innehålla en mer specifik plan över ett mindre område i kommunen.

Här står det att en prövning av markens lämplighet för bebyggelse och reglering av bebyggelsemiljöns utformning ska finnas med i detaljplanen gällande ny sammanhållen bebyggelse och vissa enskilda nybyggnationer som kan ha en inverkan på omgivningen av större grad där bygglov och förhandbesked inte kan prövas. En detaljplan behöver inte upprättas om man har tillräckligt med regleringar genom områdesbestämmelser. Framtagningen av detaljplanen är ungefär som översiktsplanen men som sagt på ett mindre område och gator, anläggningar, vattenområden osv ska finnas med. Man ska ta hänsyn till byggnader som redan upprättats, äganderätt och fastighetsförhållanden.
Mycket mer ska finnas med i detaljplanen och allt står med i kapitel fem. Det finns även ett förfarande som gäller vissa anläggningar angående miljöaspekter.

 

6 kap. Plangenomförande

Här står det om genomförandet utav detaljplanerna!
Här står det då alltså om vad som behövs till detaljplanen för att den ska kunna genomföras, till exempel tekniska, organisatoriska och ekonomiska behov samt fastighetsrättsliga åtgärder.

 

Detta tyckte jag räckte med tanke på vad jag vill har reda på. De övriga kapitlen tar upp följande:
7 kap. Regionplanering

8 kap. Bygglov, rivningslov och marklov

9 kap. Byggnadsarbeten, tillsyn och kontroll

10 kap. Påföljder och ingripanden vid överträdelser m. m.

11 kap. Byggnadsnämnden

12 kap. Statlig kontroll beträffande områden av riksintresse m.m.

13 kap. Överklagande

14 kap. Skyldighet att lösa mark och utge ersättning

15 kap. Domstolsprövning m.m.

16 kap. Bemyndiganden m.m.

17 kap. Övergångsbestämmelser


Ska se om jag kan hitta något intressantare om samhällsplaneringen till nästa inlägg! Men kan ju vara bra med lite grunder iaf! =)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0